Dichtbeelden (2006)
Samen met Gedicht Geopend organiseerde de Beroeps Organisatie van Beeldend Kunstenaars (BOA) ter gelegenheid van de Gedichtendag 2006 de expositie Dichtbeelden. Aan de samenwerking tussen dichters en beeldend kunstenaars werkten 12 dichters, 24 beeldend kunstenaars en 9 animatiefilmers mee..
Naar aanleiding van een gedicht maakte elke kunstenaar een werk. De ‘Gouden deur in blauw ‘ heb ik gemaakt naar aanleiding van het gedicht ‘De Droom’ van Marije Kos.
De Droom
Marije Kos
Op donkere dagen als deze
stijgen er zwarte geuren op
twee bomen voeren een fluistergesprek
en ik mag het niet verstaan
De gouden deur onder de waterspiegel
staat uitnodigend op een kier
licht en kleur bereiken mij even
maar stuiten op mijn argwanende blik
Dan een wild stromende rivier
ze draait, ze kolkt, ze sleurt mee,
en laat me tijdelijk drijven
maar tenslotte, omhelst ze me
Opeens voel ik de angst
om woord en beeld te verliezen
ik wil dat ze er nog zijn
als ik morgen wakker word
Uit: Vluchtwegen, 2002, Marije Kos
Special Occasions (2003)
Op het terrein van ‘Autorecyclingbedrijf Van de Mosselaar’ in Dongen werd in 2003 de manifestatie ‘Special Occasions’ door Stichting de Kunstkliek georganiseerd. Een unieke lokatie voor een bijzonder project. De 16 deelnemende kunstenaars hebben kunstwerken gemaakt; waarbij is uitgaan van de aanwezige situatie: het terrein van een autosloperij en alle tegenstrijdige gevoelens en beelden die dat oproept.
Spil van het hele gebeuren vormde ‘De Kathedraal’, een enorm bouwwerk van 42 bij 15 meter opgebouwd uit zo’n 240 autowrakken, met 10 grote zuilen van autobanden. Het bouwwerk is bedoeld als metafoor om de auto tot religie te verheffen.
Voor deze manifestatie heb ik een drietal werken gerealiseerd; mijn uitgangspunt daarbij was vooral de auto als statussymbool.
Sarcofaag (2001)
Deze installatie werd gerealiseerd als onderdeel van de tentoonstelling van de leden van Stichting de Kunstkliek: ‘De kapel van de zusters’, op 15 en 16 september 2001.
In de kapel van de zusters Franciscanessen die normaal alleen voor de zusters toegankelijk is werd onder andere de Sarcofaag ten toon gesteld.
Nehalennia in spiraalvorm naar 2000
In februari 1999 kreeg ik een uitnodiging om te komen exposeren van december 1999 t/m februari 2000 in het Zeeuws Biologisch Museum te Oostkapelle. Speciaal voor deze expositie heb ik in de zomer van 1999 een aantal installaties (kunstwerken op locatie) gemaakt op de stranden van Neeltje Jans, waar tienduizenden mossel –en oesterschelpen in een Keltisch-verwante symboliek het strand vormen. Dezelfde vormen keren terug in een installatie van spiegels en zeewier. Eén van deze installaties op Neeltje Jans heeft als titel: ‘Nehalennia 1999’ meegekregen. Deze titel verwijst naar de Keltische godin, waarin mogelijk de oorsprong ligt van de naam Neeltje Jans.
Project Kunstleer (2000)
De manifestatie Kunstleer werd georganiseerd door de Stichting Kunstkliek Dongen. Deze manifestatie was het symbool van de ambachtelijke industrie waar Dongen bekend om staat: de leerlooierij. Het thema van kunstleer was water, looien en leer in de natuurlijke omgeving. Samen met 14 andere deelnemers van Stichting de Kunstkliek en een aantal gastkunstenaars heb ik me laten inspireren door de gebouwen en de sfeer van de oude leerlooierijen Van den Assum en Koks.
Iconen, een hedendaagse interpretatie (2000)
Een project beeldende kunst uitgevoerd in het Padua complex (leegstaand verzorgingstehuis) in Tilburg in april 2000. Zo’n 25 kunstenaars exposeren in 25 identieke kamers hun werk, dat zij naar eigen inzicht hebben geïnterpreteerd naar de titel: iconen
Het project ‘Iconen, een hedendaagse interpretatie’, is een bijzonder vervolg op mijn werkbezoek/studiereis aan Moskou, Cheluskinskaja en Pereslavl-Zalesski in 1998. De kennismaking met de prachtige iconen, musea en kloosters en de ontmoeting met Russische iconenschilders heeft mijn beeldend werk sindsdien sterk beïnvloed. In Cheluskinskaja heb ik een installatie opgedragen aan de Russische avant-garde kunstenaar Malevich. Zijn beroemde schilderij ‘het zwarte kwadraat’ zag hij als ‘de icoon’ van de 20e eeuw. Kazimir Malevich is een van de grootste kunstvernieuwers van de 20e eeuw. Zijn kunstopvattingen behoren tot de schatkist van de artistieke cultuur in onze tijd.
De installatie die ik voor dit project heb gemaakt is een hommage, een postuum eerbetoon, aan een groot kunstenaar Kazimir Malevich
Traject ‘99
De organisatie van Traject ’99 nodigde mij uit om als gastkunstenaar deel te nemen in juni 1999 aan een kunstroute in het gebied rond Chaam en Baarle Nassau. Een eeuwenoude boerderij in Chaam (in 1830 na een brand gedeeltelijk opnieuw opgebouwd), werd een erg inspirerende plek voor mijn werk. Onder de noemer ‘Chamerchetica’(Chaam/energie) vonden op deze plek van tijd tot tijd activiteiten plaats die o.a. te maken hebben met de Keltische cultuur.
Het fraaie coulissenlandschap waarin zich deze boerderij bevindt en het feit dat mijn grootouders van moeders kant op een steenworp afstand geboren en opgegroeid zijn, hebben mij op een nieuw spoor gezet in mijn werk als beeldend kunstenaar. Terug naar de oorsprong. Die oorsprong laat zich in dit geval vertalen naar de spiraalvorm, die u hier steeds weer zult tegenkomen in de beelden en installaties die ik speciaal voor deze plaats gemaakt heb.
Gotische Spiegelingen’ (1999)
Dit project is uitgevoerd in de Nederlands Hervormde Kerk in Dongen. Aanleiding voor de tentoonstelling vormt de Kunstkliek manifestatie ‘Beeldenstorm ’98’. De door mij via fotografie in beeld gebrachte installaties doen verslag van mijn werk van de laatste jaren, waarin ik mij juist door de kerkelijke omgeving en gotiek heb laten inspireren. In deze installatie staat de Gotische architectuur centraal, waarin helderheid, spiegeling en transparantie een grote rol spelen.
Enkele gegevens:
101 verfblikken op de kerkvloer
404 plexiglasplaatjes die exact op de voegen van de tegelvloer liggen
2222 liter blauw gekleurd water
Speciale dank aan collega beeldend kunstenaar Petra Jacobs voor haar inbreng bij het realiseren van het project Gotische Spiegelingen.
Werkbezoek/studiereis naar Rusland (juni 1998)
In 1998 verbleef ik in het kader van een internationale kunstuitwisseling een maand in Rusland om op diverse plaatsen te werken. Ik heb me toen vooral beziggehouden met architectuur, religie (iconen) en cultuur van Rusland. Verder was het een unieke mogelijkheid om naar een fascinerend land te gaan, collega’s te ontmoeten en kunsthistorische plaatsen te bezoeken.
In het centrum voor grafische kunsten heb ik 2 litho’s (steendrukken) gemaakt. Een litho is een hommage aan Malevich, de andere is een ode aan de steden van de Gouden Ring. Deze litho’s heb ik later gebruikt bij een installatie in een park bij het grafisch instituut. Ook heb ik deze litho’s gebruikt bij een installatie in The Art Houses of the Russion Art Union in Cheluskinskaja en Pereslavl-Zalesski.
In 2000 heb ik de 2 litho’s verwerkt in een installatie opgedragen aan Kazemir Malevich tijdens het project ‘Iconen een hedendaagse interpretatie’, uitgevoerd in Huize Padua in Tilburg.
L’armoire qui raconte
‘Het binnenste van een kast als drager en bewaarder van onze innerlijke gevoelens. De kleine ruimte een plek voor een goed idee of een gedachte, die niet meer ruimte nodig heeft’.
Dit is het begin van het verhaal waarmee 16 kunstenaars aan de slag zijn gegaan om een reizend kastenproject te realiseren. Dit project is opgestart in Lochem en daarna verhuisd naar Tilburg, waarbij de kast werd aangepast aan de plaats (historisch, geografisch etc.) In 1996 werd ik uitgenodigd om mijn kast te exposeren in Museum Markiezenhof in Bergen op Zoom.
De kast is een uitvloeisel en een vervolg op de installatie ‘Chambres de méditation’ als onderdeel van het project ‘Traces du Paysan’ gerealiseerd in de zomer van 1995 in Castillon en Couserans in de franse Pyreneeën. De kleur kobaltblauw die hier gebruikt is gebruik ik vaak in mijn werk als verwijzing naar het hemelse en als verwijzing naar water; zuiver water als bron van leven. In de kast zelf werd het water ook ‘hoorbaar’ door een koptelefoon met het geluid van stromend water. Verder heb ik gebruik gemaakt van foto’s van landart-projecten die ik na ‘Traces du Paysan’ gerealiseerd heb in het fascinerende Pyreneeën-landschap.
Chambres de Méditation’ (1995)
De installatie ‘Chambres de Méditation’ is gerealiseerd in een koelcel van een leegstaande kaasfabriek in Castillon en Couserans in Zuid-Frankrijk. In de zomer van 1995 hebben we met zes kunstenaars ruim een maand gewerkt aan het project ‘Traces du Paysan’
Voor het opbouwen van deze installatie heb ik o.a. voorwerpen/materialen gebruikt die ik in de oude kaasfabriek heb gevonden, zoals melkbussen, kaasemmertjes, een stellage waar de kazen op gelegd werden etc. In de koelcel is een afvoerputje dat er voor zorgde dat ik met stromend water heb kunnen werken. De toeschouwer kon d.m.v. een druk op een knop een stroom water op gang brengen die van bovenuit een oude kraan als een ‘riviertje’ naar beneden stroomde. In combinatie met geluidsopnamen van het stromend water van riviertjes en het neerkletteren op honderden rivierstenen die hier in een cirkel op de vloer gelegd zijn, gaf dit een heel speciale rustgevende meditatieve atmosfeer in deze symmetrisch ingerichte ruimte.
Beeldspoor’ (1995)
Het kunstproject Beeldspoor geldt als een vervolg op een zomerexpositie in een oude kaasfabriek in het Zuidfranse Castillon en Couserans. De daar opgedane ervaringen zijn verwerkt in het Lochemse project. Het doel daarvan is drieledig: neerleggen van de ervaringen in Frankrijk, samenwerking met buitenlandse collega’s en uiting geven aan een alternatieve tentoonstelling.
Labyrint in lavasteen’ (1993)
Een installatie onder de titel ‘Labyrint in lavasteen’ uitgevoerd in mei 1993 tijdens de Open Atelierdagen van Breda in ’t Klooster, Generaal Maczekstraat 82. Een van de uitgangspunten voor deze installatie was de bijzondere architectuur van de kloosteromgang met zijn specifieke bogen. Integratie beeld/architectuur. De gerealiseerde installatie vormde als het ware een dagboek waarin persoonlijke ervaringen en emoties in een geheel eigen beeldentaal tot stand kwamen.
Enkele gegevens ten aanzien van de ruimte en inhoud:
- kloostergang 28 meter lang, 4 meter breed en 4 meter hoog
- in het midden staan 2 houten (beschilderde) zuilen met een boog erop, bestaande uit grote lavastenen
- op de vloer liggen ruim 3000 kilo lavasteentjes
- diverse objecten staan/hangen in de ruimte evenals foto’s en schilderijen
- de kleur kobaltblauw is in de meeste objecten gebruikt als metafoor voor het hemelse / de lavastenen voor het aardse
- water: de lavasteentjes op de vloer worden ieder uur met water besprenkeld om ook de reukzintuigen voor het aardse te prikkelen
- muziek: ‘The Pearl’, compositie van Brian Eno en Harold Budd
Wat nog rest van deze installatie is o.a. een videoregistratie met muziek en fotodocumentatie. Diverse foto’s zijn te koop of te huur (zie kunstuitleen).