Special occasions (2003)

website_0008 Op het terrein van ‘Autorecyclingbedrijf Van de Mosselaar’ in Dongen werd in 2003 de manifestatie ‘Special Occasions’ door Stichting de Kunstkliek georganiseerd. Een unieke lokatie voor een bijzonder project. De 16 deelnemende kunstenaars hebben kunstwerken gemaakt; waarbij is uitgaan van de aanwezige situatie: het terrein van een autosloperij en alle tegenstrijdige gevoelens en beelden die dat oproept.
Spil van het hele gebeuren vormde ‘De Kathedraal’, een enorm bouwwerk van 42 bij 15 meter opgebouwd uit zo’n 240 autowrakken, met 10 grote zuilen van autobanden. Het bouwwerk is bedoeld als metafoor om de auto tot religie te verheffen.
Voor deze manifestatie heb ik een drietal werken gerealiseerd; mijn uitgangspunt daarbij was vooral de auto als statussymbool.


 

‘Heilige Koe’

281 282aOp het terrein van ‘Autorecyclingbedrijf Van de Mosselaar’ in Dongen werd in 2003 de manifestatie ‘Special Occasions’ door Stichting de Kunstkliek georganiseerd. Een unieke lokatie voor een bijzonder project. De 16 deelnemende kunstenaars hebben kunstwerken gemaakt; waarbij is uitgaan van de aanwezige situatie: het terrein van een autosloperij en alle tegenstrijdige gevoelens en beelden die dat oproept.
Spil van het hele gebeuren vormde ‘De Kathedraal’, een enorm bouwwerk van 42 bij 15 meter opgebouwd uit zo’n 240 autowrakken, met 10 grote zuilen van autobanden. Het bouwwerk is bedoeld als metafoor om de auto tot religie te verheffen.


 

‘Arc de Triomph’

283 284Er is altijd weer beter en best. De concurrentieslag in het mondiale autobedrijf is slopend. Iedere nieuwe auto is nog beter, krachtiger en steeds weer onoverwinnelijk. De mogelijkheden rieken tot in de hemel. Very special is hier de glanzende auto, die hoogverheven boven zijn mismaakte soortgenoten, deze kracht en onoverwinnelijkheid belichaamt.

 

 

 

 

 


Triptiek Kringloop

285 286Een triptiek van autowrakken verwijst naar het ontbindingsproces van de auto zelf. Een herdenkingsmonument voor de stalen gevaartes waarin wijzelf leven hebben geblazen. Een gedachtenis aan hun bestaan, van de blinkende showroom tot het roestige kerkhof. Elk merk is sterfelijk. Centraal in de installatie is het gedicht van Paul van Dijck (dichter en medeoprichter van de Kunstkliek) opgenomen.

Speciale dank aan collega beeldend kunstenaar Paul van Dijck voor het indringende gedicht Kringloop dat ik heb mogen gebruiken voor de installatie Triptiek Kringloop.

 

 

Kringloop
Paul van Dijck

Dit kerkhof noemt de namen niet
van de verongelukten
dwarslesie en doden
in verkreukeld staal
wel de Don Juans Jaguar
Porche de volkse Ford of V.W.
de naam van Krupp
Hilters staalmachine
voor tanks, vliegtuigen
en de rails naar Bergen Belsen. Hier wordt het wrak geperst
tot broodjes van de ovens
nieuwe tanks en kogels
automobiel zelfrijzend huis
icoon van de 20e eeuw
doodskist op wielen
geprakt voor de smelt
tot gloeiend magma
waaruit glanzend gepolijst
de ijdelheid herleeft. tot aan de volgende
fatale botsing
in mist of oorlog.

Paul van Dijck


Terug naar overzicht installaties