Traject ‘99

198 201De organisatie van Traject ’99 nodigde mij uit om als gastkunstenaar deel te nemen in juni 1999 aan een kunstroute in het gebied rond Chaam en Baarle Nassau. Een eeuwenoude boerderij in Chaam (in 1830 na een brand gedeeltelijk opnieuw opgebouwd), werd een erg inspirerende plek voor mijn werk. Onder de noemer ‘Chamerchetica’­(Chaam/energie) vonden op deze plek van tijd tot tijd activiteiten plaats die o.a. te maken hebben met de Keltische cultuur. Het fraaie coulissenlandschap waarin zich deze boerderij bevindt en het feit dat mijn grootouders van moeders kant op een steenworp afstand geboren en opgegroeid zijn, hebben mij op een nieuw spoor gezet in mijn werk als beeldend kunstenaar. Terug naar de oorsprong. Die oorsprong laat zich in dit geval vertalen naar de spiraalvorm, die u hier steeds weer zult tegenkomen in de beelden en installaties die ik speciaal voor deze plaats gemaakt heb.

Toen ik in 1998 voor de tweede maal Carnac in Bretagne bezocht, zag ik een foto-tentoonstelling van de lange menhirreeksen (de alignements) en werd getroffen door het raadselachtige van deze eigenaardige evenwijdig verlopende rijen stenen, die zich vele honderden meters in het landschap uitstrekken. Zwart-wit foto’s van beelden in een mistige mystieke atmosfeer. Deze tentoonstelling werd begeleid door muziek van Kirjuhel, een Bretonse harpist die een compositie heeft gemaakt met als titel: ‘Words of Stone’. In deze compositie gaat de harpist met instrument en stem een gesprek aan met de stenen. Deze muziek vormde later de rode draad, een verbindend element tussen een 7-tal beelden/installaties ik speciaal op deze prachtige locatie gemaakt heb. In nagenoeg alle kunstwerken komt de spiraalvorm terug.

Speciale dank aan collega beeldend kunstenaars Conny Mahieu en Petra Jacobs voor hun inbreng bij het realiseren van het project Traject ‘99.

Citaat uit een van de recensies:

‘Het publiek, ongeveer 800 mensen in twee weekeinden, reageerde enthousiast op het werk van Van Lisdonk. Met een plattegrond in de hand waarop ook een korte beschrijving en uitleg van de beelden en installaties konden de bezoekers genieten van de prachtige Keltische harpmuziek die zich manifesteerde als een verbindend element tussen de tentoongestelde werken, geplaatst in een prachtige natuurlijke omgeving. De werken straalden energie uit, die als het ware tastbaar konden worden ervaren. Uit de vele gesprekken en bijzonder positieve reacties bleek de tentoonstelling een unieke presentatie die bij velen een blijvende herinnering op het netvlies zullen achterlaten’.

 

Terug naar overzicht installaties